top of page

Zorla Getirme Kararı

Zorla Getirme Kararı Nedir?

Zorla getirme kararı, soruşturma ve kovuşturma aşamasında ilgililerin dinlenmesi ile işlemlerin yürütülmesi amacıyla gerçekleştirilen bir hukuki işlemdir.

Zorla getirme kararı; müşteki, şüpheli, katılan, sanık, tanık veya bilirkişi hakkında verilebilecektir. Zorla getirme, bu kişilerin zor kullanılarak savcılık veya mahkeme önüne getirilmesidir. Zorla getirme kararı; ihzar müzekkeresi veya ihzar celbi olarak da anılmaktadır.


Zorla Getirme Kararı İle İlgili Uzman Ceza Hukuku Avukat



Tanık Hakkında Zorla Getirme Kararı Verilebilir Mi?

Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 44. Ve 146. Maddesine göre tanık hakkında zorla getirme kararı verilebilir. Tanıklar çağrı kâğıdı ile çağrılır. Çağrı kâğıdında gelmemenin sonuçları bildirilir. Çağrıya rağmen gelmeyen tanık, bilirkişi, mağdur ve şikâyetçi ile ilgili olarak da zorla getirme kararı verilebilir. 

CMK 44. Maddesine göre usulüne uygun olarak çağırılıp da mazeret göstermeksizin gelmeyen tanık hakkında zorla getirme kararı çıkarılır. Fakat tanık telefon, faks veya mail gibi yollarla çağırılmışsa zorla getirme kararı verilemez.


Zorla Getirme Süresi Nedir?

Zorla getirme, bunun için haklı görülecek bir zamanda başlar ve hâkim, mahkeme veya Cumhuriyet savcısı tarafından, sorguya çekilmenin veya ifade almanın sonuna kadar devam eder. (CMK 146/5) Görüleceği üzere kanun koyucu tedbirin sonlanması bakımından bir süre belirlememiş işlemin bitmesini aramıştır. Yukarıda sayılan işlemlerin gerçekleşmesi ile zorla getirme tedbiri kendiliğinden sonlanır. 


Zorla Getirme Kararı Nasıl Uygulanır?


Zorla Getirme Kararı Nedir? Tanık Hakkında Zorla Getirme Kararı Verilebilir Mi? Zorla Getirme Süresi Nedir? Zorla Getirme Kararı Nasıl Uygulanır? İhzar Müzekkeresi Nedir? Kimler Hakkında Zorla Getirme Kararı Verilebilir?

Zorla getirme kararı, kararı veren mercinin talimatının kolluk kuvvetine bildirilmesi ile icra aşamasına geçmektedir. Uygulamada genellikle kolluk birimi tarafından hakkında zorla getirme kararı verilen kişinin evine tebligat yapılır. Yapılan tebligatın ardından hakkında zorla getirme kararı verilen kişinin dinlenmesi için hazır bulundurulması ile kolluk tarafından işlemin yerine getirildiğine dair evrak düzenlenir.


İhzar Müzekkeresi Nedir ?

Uygulamada zorla getirme kararına ilişkin adli makamlar tarafından yazılan yazıya ihzar müzekkeresi de denmektedir.

Zorla getirme tedbiri kişilerin özgürlüğünü kısa süreliğine de olsa sınırlandırıcı bir işlemdir. Dolayısıyla zorla getirme kararı verilebilecek olan durumlar kanunda sayılmıştır.


Kimler Hakkında Zorla Getirme Kararı Verilebilir 

Çağrıya rağmen yetkili adli makama gelmeyen şüpheli veya sanık hakkında zorla getirme kararı verilebilmektedir. CMK m. 145’e göre şüpheli veya sanık, ifadesi alınmak veya sorgusu yapılmak için çağrı kağıdı ile çağrılması gerekmektedir. Çağrı kağıdında çağrılma nedeni açıkça belirtilir ve gelmezse zorla getirileceği yazılır.


Hakkında yakalama emri düzenlenmesi veya tutuklama kararı verilmesi için yeterli nedenler bulunan şüpheli veya sanıklar hakkında veya çağrı kağıdı ile çağrıldığı halde gelmeyen kişiler hakkında zorla getirme kararı verilebilir. Buna göre yalnızca şüpheli veya sanık hakkında değil çağrı kağıdına rağmen gelmeyen tanık, bilirkişi, mağdur veya şikayetçi hakkında da zorla getirme kararı verilebilmektedir.



10 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page