Evinizi kiraya verdiğiniz ve ihtiyacınız olduğu için satmak istiyorsunuz ama kiracınız çeşitli bahaneler üreterek evi göstermekten sürekli kaçınıyor siz de uygun zamanda evi göstermesi için ısrar ediyorsunuz ama tüm ısrarınıza rağmen kiracınızdan herhangi bir olumlu cevap alamadınız. Peki şimdi ne yapacaksınız?
Bu durumda yapmanız gereken ilk şey yazılı bir ihtar ile son kez kiracıdan belirttiğiniz tarihlerde ya da kiracıya uygun bir tarihte evin gösterilmesine izin verilmesini gerektiğini belirtmek olacaktır. Buna halde de kiracınız evi göstermek için uygun olduğu herhangi bir süreyi bildirmemişse dava açarak mahkemeden Türk Borçlar Kanunu’nun(“TBK”) 319/2.maddesi gereğince, kiralananın müşteriye gösterilmesi hususunda uygun gün ve saatlerin tespitini ve kiralananın gezilip görülmesine izin verilmesini isteyebilirsiniz. Zira, Türk Borçlar Kanunu'nda kiracının borçları başlığındaki düzenlemede, kiralananın gösterilmesine katlanma borcunun varlığından bahsedilerek, bu husus TBK’nın 319.maddesinde açıklanmıştır. TBK 319/2.fıkrasında, "Kiracı, bakım, satış ya da sonraki kiralama için zorunlu olduğu ölçüde, kiraya verenin ve onun belirlediği üçüncü kişinin kiralananı gezip görmesine izin vermekle yükümlü olduğu, TBK'nın 319/3 fıkrasında ise, "Kiraya verenin, çalışmaları ve kiralananın gezilip görüleceğini uygun bir süre önce kiracıya bildirmek ve bunların yapıldığı sırada kiracının yararlarını göz önünde tutmak zorunda" olduğu belirtilmiştir.
DAVAYI HANGİ MAHKEMEDE AÇMALIYIM?
Sulh hukuk mahkemeleri, dava konusunun değer veya tutarına bakılmaksızın, kira ilişkisinden doğan alacak davaları da dahil olmak üzere tüm uyuşmazlıkları konu alan davalar ile bu davalara karşı açılan davalara bakmakla yükümlü olduğundan bu dava Sulh Hukuk Mahkemelerinde açılmalıdır. Yetkili mahkeme ise davalı kiracının davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesidir.
MAHKEME KARARINI NASIL VERİR?
Yargıtay 13. ve 3.Hukuk Dairesi’nin kararlarına göre; Mahkemelerce bu konuda uzman bilirkişi marifetiyle mahallinde inceleme yapılarak, kiralananın niteliği, bulunduğu mevkii, dairenin satılabilme süresine etkili sosyal, ekonomik koşullar, diğer özel ve genel faktörler ile tarafların çıkarları değerlendirilerek hakkaniyete uygun denge kurulmak suretiyle satışın yapılabileceği muhtemel, makul ve münasip bir süre ile, ayrıca bu süre içinde de hangi gün ve saatlerde kiralananın gösterilmesine izin verilmesinin uygun olacağı tespit edilerek ortaya çıkacak sonuca uygun bir karar verilmesi gerekir.
Gayrimenkul Hukuku hakkında "DEVLET BENİM ARSAMI OKULA SAĞLIK OCAĞINA ADALET BAKANLIĞINA VERMİŞ BİNA YAPAMIYORUM" ve benzeri konulardaki içeriklere ulaşmak ve Gayrimenkul Hukuku Avukatı ile online görüşme ayarlamak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz!
Comments